INFORMATIE OVER DEZE REIS
Een reis maken met uw eigen camper door Polen, Litouwen, Letland en Estland, Finland en Zweden is op zich al een niet alledaagse onderneming. Laat staan als u deze reis in de wintermaanden maakt. Reizen naar Lapland in de winter is een reis met zeer veel sneeuw en soms wel temperaturen tot -25 graden. Dergelijke kou laat zich meestal vrij goed voorspellen omdat het klimaat in Lapland niet erg wispelturig is. Veranderingen in het weerbeeld kondigen zich meestal ruim van tevoren aan.
Dankzij de warme Golfstroom heeft Finland meer een gematigd landklimaat dan een poolklimaat. Het klimaat is er gematigder dan in Groenland, Alaska en Siberië, die op dezelfde breedtegraad liggen. Van half oktober tot in juni is het land bedekt met sneeuw. Dit zelfde geldt voor Zweeds Lapland dat in de route is opgenomen. De temperatuur in Lapland ligt soms ver onder de nul graden. Dit voelt echter niet echt koud aan omdat het een droge kou is en het in Lapland nauwelijks waait. Luchttemperaturen van -10 graden overdag kunnen warmer aanvoelen dan enkele graden boven nul in Nederland met een windkracht 4-5 uit het oosten met koude wind.
U rijdt deze reis met uw eigen voertuig op eigen risico.
REIS ORGANISATIE
Om deze camperreis niet alleen tot een mooi avontuur te maken, maar ook organisatorisch tot een goed einde te brengen maken we tijdens deze reis gebruik van een goed en deskundig team dat bestaat uit zeer ervaren overland reizigers. De reisbegeleiders worden ondersteund, daar waar nodig, met assistent gidsen en tolken, die dan elk een deel van de reis meereizen.
Deze reis wordt uitgevoerd door Expedition Far East. Voor deze reis zijn de reisvoorwaarden van Expedition Far East van kracht.
ONZE REIZEN
Onze “Individueel Begeleide Avontuurlijke Overland Reizen©” gaan vaak ook door landen met heel andere gewoonten en gebruiken dan wij gewend zijn. De bevolking van deze landen is vaak gehecht aan tradities die ook samen kunnen hangen met hun geloof. Daarom vraagt deze reis van de deelnemers een flexibele instelling, welke openstaat voor deze andere culturen en religie. Daarnaast spreekt een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid en een reisvoertuig dat in een prima conditie verkeerd voor zich.
INDIVIDUEEL EN TOCH BEGELEID?
U rijdt elke dag op uw eigen manier en in uw eigen tempo. U ontvangt van ons het Expedition Far East Road-book© met een gedetailleerde route beschrijving en alle benodigde informatie over bezienswaardigheden en de GPS coördinaten om naar de volgende overnachtingsplaats te kunnen rijden. Wij rijden, tenzij het echt niet anders kan of het door (lokale) overheden wordt opgelegd, niet in konvooi om u zoveel mogelijk individuele vrijheid te geven. U kunt vertrekken wanneer u dat het prettigste vindt en onderweg zo vaak stoppen als u wilt. Kortom u heeft alle tijd om volop te genieten en ’s avonds hoeft u geen extra tijd uit te trekken om een veilige overnachtingsplaats te zoeken!
Tijdens een reis vormen zich meestal groepjes,van een paar reisvoertuigen, die het prettig vinden om samen op te rijden. Dit is voor ieder een vrij keus. Maar ook al rijdt u individueel, in geval van een calamiteit, pech of ongeval, is er altijd wel een medereiziger in de vorm van een back-up in de directe omgeving.
VOORDELEN GROEPSREIS
Een “Individueel Begeleide Avontuurlijke Overland Reis©“ van Expedition Far East heeft vele voordelen. Een van de belangrijkste is natuurlijk dat we alleen met kleine groepen reizen; maximaal 12 reisvoertuigen. De verdere voordelen zijn: altijd een back-up van medereizigers en reisbegeleiding, het gevoel van zekerheid in den vreemden, ondersteuning van en door ervaren begeleiders, moeilijke grenspassages nemen we met de groep en waar nodig met hulp van lokalen gidsen, een veilige overnachtingsplek en wie er waarde aan hecht, gezellige en spontane avonden samen.
ROUTE EN DAGTRAJECTEN
De route is zo samengesteld dat alle interessante toeristische highlights op onze route liggen en dat het maximale aan bezienswaardigheden is opgenomen. Velen zijn in het programma opgenomen, andere zijn facultatief. Natuurlijk houden we ook rekening met de verzorging- en overnachtingsmogelijkheden en hebben ons best gedaan om op de mooiste plaatsen te overnachten. De dagetappes variëren van 75 tot 400 km per dag en zijn zo ingedeeld, dat men genoeg tijd heeft bezienswaardigheden te bezoeken, pauze te nemen, inkopen te doen en om te relaxen. Vanzelfsprekend zijn er veel niet rijddagen, zodat men de dag zelf kan indelen. U ontvangt het uitgebreid Expedition Far East Road-book© met dagbeschrijving en veel tips, de interessante bezienswaardigheden , camper en overnachtingsplaats gerelateerde informatie en natuurlijk de benodigde GPS-coördinaten.
REISDOCUMENTEN
Voor Europeanen is een geldig paspoort of een identiteitskaart vereist. Er is geen visum plicht voor de landen die we bereizen tijdens deze reis.
VOERTUIG
Deze reis kan met de gemiddelde camper gemaakt worden. Het is niet noodzakelijk om een 4WD te hebben maar als u dat wel heeft kan dat natuurlijk handig zijn. Wel moet u zich realiseren dat een reis als deze zwaarder is voor uw voertuig door de winterse kou. Campers met zeer weinig bodemvrijheid of een oversteek van meer dan 3 meter achter de achteras kunnen niet deelnemen aan deze reis.
Gezien de winterse omstandigheden waarin we reizen moet het voertuig aangepast zijn om in extreme kou goed te functioneren. Dit geldt voor niet alleen voor de aandrijving maar ook voor de opbouw. Het kan voorkomen dat er meerdere dagen géén landstroom te verkrijgen is. De capaciteit van gas en diesel moet daarvoor toereikend zijn. In Finland en Zweden is gas niet overal even eenvoudig te verkrijgen als in andere landen in Europa.
Winterbanden en sneeuwkettingen zijn verplicht. In Polen, de Baltische Staten en in het Zuiden van Finland en Zweden wordt zoals bij ons zout gebruikt om autobanen en provinciale wegen sneeuwvrij te houden. In grote delen van Finland en Zweden worden de wegen alleen maar geveegd en twee maal per dag geprepareerd en wordt er zand of kleine steentjes gestrooid. Aangezien het kwik in deze gebieden niet boven nul komt is er geen ijsvorming. Mede door dit feit en omdat er nauwelijks hoogteverschil is kunnen we hier met onze winterbanden goed uit de voeten. Op kleine landwegen en op afgelegen gebieden wordt niet geveegd. Deze wegen kan men beter mijden of alleen met sneeuwkettingen berijden.
De maximumsnelheid wordt in sommige landen in de winter verlaagd. Waar je normaal 120 mag rijden tijdens de zomer verlaagd men deze snelheid naar 100, maar op sommige stukken wordt de snelheid ook wel verlaagd naar 80. Pas dus erg goed op met het rijden, want er wordt overal gecontroleerd. Denk niet dat er op een verlaten weg in Lapland geen controle is, want ook hier loop je kans om geflitst te worden.
VEILIGHEID
De landen die we tijdens deze reis bezoeken zijn zowel politiek als economisch (redelijk) stabiel. De criminaliteit is vergelijkbaar met die van ander landen in Europa. Met onze campers lopen we niet meer risico dan we lopen bij het reizen in andere landen van de Europese Unie.
WEGEN
Het wegennet in de landen op deze reis zijn vergelijkbaar met die van de andere landen in West-Europa. Echter zijn de wegen in deze tijd van het jaar bedekt met sneeuw. Zoals eerder genoemd worden in Polen, de Baltische Staten, in het Zuiden van Finland en Zweden autobanen en provinciale wegen door zout vrijgehouden van sneeuw.
In het vlakke Lapland worden de wegen alleen maar geveegd en twee maal per dag geprepareerd en wordt er zand of kleine steentjes gestrooid. Deze wegen zijn zeer goed te bereiden met winterbanden. Overal kunnen rendieren en elanden op de weg lopen. Ze kunnen ook plotseling tevoorschijn komen. Rustig rijden is daardoor eens te meer aan te raden. Daarnaast zijn de rust- en parkeerplaatsen in Lapland, ook in de afgelegen gebieden, voorzien van verwarmde ruimtes met zeer verzorgde sanitaire voorzieningen.
OVERNACHTINGEN
We zullen gezien de winterse temperaturen tijdens deze reis, zo veel mogelijk op campings staan. Deze variëren van eenvoudige campings met basisvoorzieningen, tot zeer luxe campings die van alle gemakken zijn voorzien. Bijna alle campings in de Scandinavische landen hebben een sauna, vaak hout gestookt. Daar waar geen campings zijn of waar deze in de wintermaanden gesloten zijn, overnachten we op (verlate) openbare parkeerplaatsen, bij hotels of ergens in de natuur.
LEGEN GRIJSWATER EN TOILET
Het kan voorkomen dat er een paar dagen aaneensluitend geen voorzieningen zijn, waar we op een fatsoenlijke en milieuvriendelijke manier ons grijswater en toilet kunnen lozen. We zijn hiervoor vaak op een plaats in natuur aangewezen. Het is zaak om dit op een discrete en gepaste manier te doen, waarbij géén overlast wordt veroorzaakt voor de lokale bevolking, hun vee en gewas. Het gebruik van chemische vloeistoffen is daarom NIET toegestaan. In plaats van het gebruik van chemicaliën voor het toilet is er een systeem op de markt, SOG genaamd; www.sogshop.nl wat een goed alternatief is om geen chemicaliën meer te hoeven gebruiken.
ELEKTRICITEIT
Het voltage is 220 volt, soms iets lager. Elektriciteit is op de campings aanwezig maar soms in beperkte mate.
GELD
Pinnen kan bij een van de vele pinautomaten (maestro logo) met bankpas of creditcard. In Litouwen, Letland, Estland en Finland is de Euro de nationale munteenheid. In Polen is dit de Zloty (PLN) en in Zweden de Kroon (SEK). Het wisselen van euro’s is geen probleem.
1 EUR = 4,25 PLN | 1 PLN = 0,23 EUR
1 CHF = 3,55 PLN | 1 PLN= 0,28 CHF
1 GBP = 5,46 PLN | 1 PLN = 0,18 GBP
1 EUR = 9,50 SEK | 1 SEK = 0,10 EUR
1 CHF = 7,90 SEK | 1 SEK = 0,13 CHF
1 GBP = 12,20 SEK | 1 SEK = 0,08 GBP
COMMUNICATIE
In de Baltische Staten is de dekking van het mobiele netwerk van telefonie en internet verbluffend goed. Zelfs op afgelegen plaatsen is er vaak ontvangst. Dit geldt in mindere mate in de afgelegen gebieden in Finland en Zweden. Om hoge roaming kosten te voorkomen kunt u er voor kiezen om een simkaart kopen voor uw mobile telefoon, smartphone of laptop.
VACCINATIES
In de landen die we bereizen wordt vaccinatie tegen teken-encefalitis aanbevolen van maart tot en met november voor wandelen of kamperen in de natuur. Informeer bij GGD of uw huisarts naar de actuele informatie voor een reis in de wintermaanden naar deze landen.
HUISDIEREN
Het meenemen van uw huisdier op deze reis is mogelijk. U dient te beschikken over een EU-paspoort waarin chipnummer en inentingen zijn vermeld. Informeer bij uw dierarts naar de actuele wetten en invoerregels voor uw huisdier voor de landen die we bereizen. Uw huisdier moet tijdens de hele reis aangelijnd zijn en mag ook niet op de overnachtingplaatsen vrij rondlopen. Tijdens de gehele reis bent u zelf verantwoordelijk voor uw huisdier en mag deze geen overlast bezorgen aan medereizigers. Huisdieren kunnen nooit mee tijdens excursies of diners.